Creativity&Business

Blog za kreativne preduzetnike

domen i hosting

Kako da odaberete domen i hosting za web sajt

Newsletter

Prijavite se da putem imejla dobijate savete i ekskluzivne materijale pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj kreativni biznis.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Bilo da pokrećete novi sajt ili želite da migrirate postojeći, treba da znate kako da odaberete domen i hosting.

Baš kao kada je u pitanju kupovina bilo kog drugog proizvoda, većini ljudi treba pomoć i dobra preporuka kako bi doneli odluku.

Šta je web hosting?

Da biste uopšte mogli da postavite svoj sajt na internet, treba da iznajmite prostor na serveru od hosting provajdera – firme koja se takvom vrstom usluga profesionalno bavi.

Vi u tom slučaju iznajmljujete prostor na jednom od njihovih servera, a oni su zaduženi za to da vaš sajt uvek bude na internetu, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Vrste web servera

Ima više vrsta servera, a ja ću ovde da navedem koje vrste su najčešće u ponudi i šta svaki od njih podrazumeva.

01. BESPLATAN PROSTOR NA SERVERU (Free hosting). Ukoliko samo želite da objavite svoj sajt bez dodatnih troškova, znajte da postoje servisi koji prostor na svojim serverima nude besplatno. To su neki blogerski servisi i internet zajednice. Na primer:

Međutim, ovo je opcija koju nipošto ne bih preporučila jer ima mnogo mana:

 • Dosadni reklamni baneri i popup prozori;
 • Ograničenja tipa sadržaja koji možete da objavite;
 • Ograničena kontrola nad prelomom strana, navigacije i izgledom sadržaja;
 • Ne dobijate svoje ime domena;
 • Nepogodna za poslovne i sve ozbiljne web lokacije.

02. DELJENI WEB SERVER (Shared hosting). Potrebe većine korisnika svode se upravo na deljeni web server. Ugošćavanje sajta na ovom serveru podrazumeva da mnogo korisnika i web lokacija deli prostor na jednom fizičkom serveru. To naravno ne znači da neko drugi može pristupiti vašem sajtu. Ovde vam se dodeljuje prostor i uslovi njegovog korišćenja za izvesnu mesečnu ili godišnju sumu novca. Kao što sam rekla, većini korisnika ovi uslovi odgovaraju, ali ako spadate u napredne korisnike, verovatno će vam biti ponuđena mogućnost prijavljivanja na namenski server.

03. NAMENSKI SERVER (Dedicated server). Namenski server omogućava da imate ceo server samo za sebe. Kada vam hosting provajder iznajmi namenski server, obeležiće ga, brinuti se o tome da neprekidno radi, ponovo ga pokrenuti ako treba, ali ostalo zavisi od vas – što je i dobro i loše. Na serveru možete instalirati šta hoćete, ali ako on zbog toga prestane da radi, za popravku ćete morati sami da se pobrinete.

04. SERVERI NAMENSKI KREIRANI ZA WORDPRESS PLATFORMU (WordPress hosting). Ovo je definitivno najbolja opcija za sve koji nameravaju da svoj sajt ili blog izrade u WordPress-u. Bez obzira na to što danas WordPress možete instalirati gotovo na svakom serveru koji postoji, ovakvi serveri, namenski kreirani za WordPress, pružaju daleko bolje uslove za rad WP sajtova jer su u potpunosti prilagođeni njihovim zahtevima.

Šta se smatra prihvatljivim nalogom na deljenom web serveru?

S malim odstupanjima, osnovni početni paket mogao bi da izgleda ovako:

 • Između 5 i 15 GB memorije;
 • Između 500 GB i 1 TB mesečnog protoka;
 • Instalirani cPanel;
 • Od pa naviše poddomena;
 • Od 20 pa naviše email naloga;
 • Podrška za WordPress.

Ovo su samo neke osnovne karakteristike koje su najpotrebnije i najtraženije. Osnovni plan, poput navedenog košta oko 60 eur godišnje. U većini paketa važi pravilo da ćete, ako platite više, dobiti više prostora na disku i veću propusnu moć. Ako ne znate od čega da počnete, znajte da je osnovni paket koji sam navela sasvim dovoljan za manji obim poslovanja ili za pojedince.

Hosting provajderi

Dok proveravate hosting provajdere koje su vam preporučili prijatelji, bacite pogled na njihovu tehničku podršku. Imaju li dostupna i pregledna najčešća pitanja korisnika? Postoji li baza znanja koja se može pretraživati? Imaju li smisla odgovori na pitanja? Iako možda niste nameravali da se oslanjate na usluge tehničke podrške hosting provajdera, postoje situacije kada će vam zatrebati – na primer, kada vaš sajt ne radi. Važno je da u kritičnim situacijama možete dobiti precizne i razumljive odgovore na svoja pitanja.

Zapamtite da prilikom odabira hosting provajdera morate da budete jako oprezni. Nisu samo paketi koje nude ono na šta treba da obratite pažnju, već i reputacija firme koja ih nudi. Funkcionalnost vašeg budućeg sajta neće zavisiti samo od dizajnera koji ga je kreirao, već i od hosting provajdera koji treba da obezbedi najbolje uslove za funkcionisanje sajta.

Domaći hosting provajder koji me je početkom 2017. godine pozitivno iznenadio i za koji konačno mogu da garantujem svim ljudima sa kojima sarađujem je DreamWeb Hosting. Tim za podršku im je brz i profesionalan, a svi sajtovi mojih klijenata koji se nalaze na njihovim serverima pokazuju bolju brzinu učitavanja od sajtova koji se nalaze na serverima drugih domaćih hosting provajdera.

Kako bih vas detaljno sprovela kroz postupak zakupa domena i hostinga napisala sam detaljan vodič koji možete besplatno da preuzmete putem ovog linka.

Šta je domen?

Domen je adresa vaše početne strane (domen ovog sajta je creativityandbusiness.rs), vaš identitet na webu i treba verno da predstavlja vašu poslovnu aktivnost ili sadržaj.

Ime domena se registruje lako i ne košta mnogo. To može da se uradi na dva načina:

 • direktno u registru domena ili
 • preko hosting provajdera.

Danas je uobičajeno da hosting provajderi registruju imena domena u sklopu procesa otvaranja naloga. Ta usluga se nudi da biste vi, kao korisnik, mogli sve da obavite na jednom mestu.

Kada registrujete ime domena, iznajmljujete ga na godinu dana (može i na duži period, ali ne zauvek). Na kraju iznajmljenog perioda morate da obnovite ime domena; ako to ne učinite, domen će postati dostupan drugim ljudima koji žele da ga registruju.

Postupak registrovanja domena je jednostavan. Kada nađete odgovarajući domen, registar domena vodiće vas kroz ostale korake postupka. Kada završite registrovanje, elektronskom poštom ćete dobiti poruke koje to potvrđuju.

Prilikom registrovanja domena, veoma je važno da ispravno upišete svoje lične podatke i da ih redovno ažurirate. Otprilike mesec dana pre nego što vaš domen istekne, registar domena ili hosting provajder preko koje ste ga registrovali, poslaće vam poruku elektronskom poštom, s napomenom da domen treba obnoviti.

Kako da oaberete odgovarajuće ime za domen?

Nažalost, za to ne postoje čarobne alatke ni formule, ali se može reći da dobra imena domena imaju sledeće osobine:

 • Lako se pamte;
 • Lako se pišu;
 • Lako se dovode u vezu sa sajtom koji predstavljaju.

Ime domena igra veliku ulogu u uspešnosti jednog sajta. Ukoliko se desi da izaberete neodgovarajuće ime, u budućnosti možete biti izloženi velikom stresu i frustracijama zbog migracije sajta na drugi domen, jer se strane sajta gube iz dotadašnjeg ranga u rezultatima pretrage.

Zbog toga je važno da na samom startu odaberete adekvatno ime domena.

Ceo proces oko izbora imena domena neki put ume da bude iscrpljujući, pa i stresan, upravo zato što niko ne želi da napravi grešku.

Ali, da vas ne bih mnogo plašila, daću vam nekoliko saveta koji će vam pomoći pri odluci o imenu domena:

1. Držite se standardnih i utvrđenih ekstenzija domena

Danas postoji mnogo ekstenzija domena koje su nam dostupne, od standardnih kao što su: .com, .net i .org, do onih novih koje se odnose na određenu nišu: .club, .biz, .pizza, .photography, .blog, itd.

Najbolje je da se držite odavno uspostavljene i kredibilne ekstenzije .com. Ili eventualno nacionalne ekstenzije svoje zemlje – .rs, .ba, .hr, itd.

Nove ekstenzije domena još uvek izazivaju veliko nepoverenje kod posetilaca i deluju neprofesionalno.

Osim toga, ukoliko za ime svog domena izaberete, na primer, marko.photography, mnogi korisnici će pretpostaviti da u nastavku treba dodati .com i tako završiti na nepostojećoj strani sajta photography.com.

2. Koristite ključne reči

Ključne reči takođe igraju važnu ulogu. Na osnovu njih pretraživači dolaze do zaključka o čemu je na vašem sajtu reč.

Ako na svom sajtu imate kvalitetan i dobro organizovan sadržaj, ključne reči u nazivu domena dodatno će doprineti boljoj poziciji na Google-u.

3. Neka naziv domena bude kratak

Iako su ključne reči važne, pazite da ne preterate u njihovom broju. Na primer, blogzakreativnepreduzetnike.rs bi u mom slučaju zaista bio besmislen.

4. Izbegavajte crtice u nazivu domena

Nikada ne kreirajte domen sa crticom, takvi domeni uglavnom ukazuju na web lokacije sa neželjenim sadržajem. Ovako ćete izbeći mogućnost da na svoje posetioce ostavite pogrešan utisak.

Takođe se često dešava da korisnici zaborave da upišu crticu, pa vrlo lako mogu da završe na tuđem sajtu ili nepostojećoj adresi.

Kada planirate pokretanje sajta, najpre sastavite listu potencijalnih imena domena i dok razmišljate o njima, zavirite u registar domena.

Kada nađete savršeno ime, vreme je da registrujete domen.

Zaključak

Ukoliko su vam potrebna dodatna objašnjenja ili pomoć prilikom odabira hosting provajdera i hosting paketa za vaš sajt, ne ustručavajte se da mi pišete putem kontakt strane ili u sekciji za komentare ispod.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Podelite prilog sa prijateljima
Pročitajte i sledeće
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Blog za kreativne preduzetnike

Prijavite se da putem imejla dobijate savete i ekskluzivne materijale pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj kreativni biznis.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.